Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Πανσέληνος Οκτωβρίου: Το Φεγγάρι της Εκάτης





Η Πανσέληνος του Οκτωβρίου φέτος συμπίπτει με την Κελτική γιορτή του Samhain (Sow-in), γνωστή και ως Halloween ή Εποχή των Μαγισσών. Την μέρα αυτή, 31 Οκτωβρίου, την Παραμονή των Αγίων Πάντων, οι ζωντανοί τιμούν τον κύκλο της ζωής και το τέλος του Καλοκαιριού. Είναι μια γιορτή που ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος της συγκομιδής και την κάθοδο του Ήλιου καθώς σιγά σιγά μεταβαίνουμε στο σκοτεινότερο μέρος της Ηλιακής Χρονιάς για το Βόρειο Ημισφαίριο (στο Νότιο η γιορτή γιορτάζεται 1η Μαΐου). Το Sahmain, κατά βάση είναι η γιορτή προς τιμήν των Νεκρών, ο σεβασμός στον κύκλο της ζωής και στο ρυθμό του Κόσμου, όπου η αγρανάπαυση είναι απαραίτητη για να έρθει η Άνοιξη και το Φθαρμένο τιμάται γιατί κουβαλά τη Σοφία του Χρόνου.

Τη Νύχτα του Halloween, το πέπλο μεταξύ του κόσμου των Ζωντανών και των Νεκρών γίνεται λεπτότερο και με βάση την κέλτικη παράδοση, οι μάγοι και οι μάγισσες μπορούσαν εύκολα να επικοινωνήσουν με την 'Άλλη Πλευρά και να προσπαθήσουν να μεταφέρουν μηνύματα αλλά και να εξευμενίσουν τις Δυνάμεις του Σκότους. Παραδοσιακά, επίσης θεωρείται και η Πρωτοχρονιά των Μαγισσών και οι μάγισσες είχαν πολλά τελετουργικά για την ημέρα αυτή, που υιοθετήθηκαν και αργότερα από τη Wicca και γιορτάζονται μέχρι σήμερα.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι η γιορτή αυτή γιορτάζεται το μήνα όπου ο Ήλιος βρίσκεται στο ζώδιο του Σκορπιού. Ένα ζώδιο που συμβολικά μεταφράζεται ως το ζώδιο του Θανάτου και της Αναγέννησης. Το ζώδιο που κυβερνιέται από τον Πλούτωνα και παραδοσιακά από τον Άρη, πλανήτες που σχετίζονται με τους πολεμιστές αλλά και αυτούς που είναι ικανοί να σκοτώσουν και να σκοτωθούν, να γίνουν Αετοί ή Φίδια. Σημαντικό είναι ότι στην αστρομυθολογική σοφία, βλέπουμε τον Άρη να κυβερνά και το ζώδιο του Κριού, ζώδιο που σχετίζεται με την Άνοιξη και την περίοδο της σποράς. Έχουμε λοιπόν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Επίσης ο Σκορπιός, είναι ζώδιο μύησης και κατά τη μύηση ο Πολεμιστής- Μαθητής πρέπει να κατέβει στον Κάτω Κόσμο, να αναμετρηθεί με το Σκοτάδι του Εαυτού του, να συνομιλήσει με το παλιό Εγώ του και τους Δαίμονες και να μετά να μεταμορφωθεί σε άφοβο πολεμιστή.
Στο έργο της Αλίκη Μπέιλυ: “οι Άθλοι του Ηρακλή”, στο ζώδιο του Σκορπιού, ο Ηρακλής έχει να αναμετρηθεί με τη Λερναία Ύδρα, το τέρας με τα εννέα κεφάλια που βγάζουν φωτιές. Τα κεφάλια της Ύδρας αντιστοιχούν στα εννέα τέρατα που χρειάζεται να δαμάσουμε: Το σεξ, το χρήμα, την άνεση, το μίσος, το φόβο, το διαχωρισμό, την επιθυμία για εξουσία, την αλαζονεία και την κακία. Ο Ηρακλής θυμάται τα λόγια του Δασκάλου του που του λέει ότι εξυψωνόμαστε μόνο όταν γονατίζουμε και έτσι και έκανε. Άφησε το όπλο στην άκρη, γονάτισε στις λάσπες και νίκησε την Ύδρα με τα χέρια του, καθώς τη σήκωσε στον αέρα και στο Φως και την αποδυνάμωσε. Ο μύθος τελειώνει με τον Ηρακλή να κόβει το κεφάλι που την έκανε αθάνατη και να το θάβει στο χώμα, όπου ακόμη μέχρι σήμερα ακούγονται τα ουρλιαχτά της.
Την ίδια αναμέτρηση, καλούμαστε να κάνουμε και στην Πανσέληνο της 31ης Οκτωβρίου. Μια Πανσέληνος που γίνεται στον άξονα του Ταύρου-Σκορπιού με τη συμμετοχή του πλανήτη Ουρανού και μας ωθεί να επανεκτιμήσουμε τις ασφάλειες μας, να σπάσουμε δεσμά και να μεταμορφωθούμε ή να μεταμορφώσουμε ό,τι δεν λειτουργεί. Με σεβασμό στον Κύκλο της Ζωής να αφήσουμε ή να αποκαλύψουμε ό,τι μας φθείρει. Με άλλα λόγια να αφήσω τα φύλλα μου να πέσουν κι ας φαίνομαι νεκρός, μα να προετοιμάζομαι εσωτερικά για το Νέο Κύκλο.
Αυτή η Πανσέληνος κάνει επίσης όψεις με τον πλανητοειδή Εστία (Vesta) που βρίσκεται στο ζώδιο της Παρθένου που σχετίζεται με την αρμονία, την οικιακή γαλήνη και στην προκειμένη τον καθαρισμό της Οικίας από την αρνητική ενέργεια. Και επειδή στη ζωή, όπως συμβαίνει πάνω έτσι και κάτω, μια από τις Θεές που οι Μάγισσες τιμούμε τη Νύχτα του Sahmain, είναι η Εκάτη. Η μάγισσα Θεά του Κάτω Κόσμου που κατά την αρχαιοελληνική παράδοση ήταν η προστάτιδα του Σπιτιού, Θεά των Νεκρών αλλά και της Οικιακής Αρμονίας. Κατά την αρχαιοελληνική παράδοση λοιπόν, οι άνθρωποι τιμούσαν τη δημοφιλή καλεσμένη Θεά, κυρίως στα Σκοτεινά Φεγγάρια, καθαρίζοντας το Σπίτι από τα μιάσματα και φτιάχνοντας Δείπνα προς τιμήν της, γνωστά και ως τα Δείπνα της Εκάτης.
Η Εκάτη ανέβαινε από τον Άδη με τα Σκυλιά της για να μαζέψει τις Ψυχές των Νεκρών που μόλις είχαν αφήσει το σώμα και οι άνθρωποι άφηναν στις πόρτες των σπιτιών τους κεριά και όμορφα δείπνα για την καλοταΐσουν. Αν η Θεά έμενε ευχαριστημένη, θα βοηθούσε τη Ψυχή που αποδήμησε αλλά και θα προστάτευε το σπίτι φέρνοντας αρμονία και τύχη. Το Δείπνο λοιπόν που συνήθως είχε γλυκά, φρούτα όπως ρόδι, καρπούς, κρεμμύδια, σκόρδα και άλλα, ήταν κάτι αντίστοιχο με τα Κόλλυβα που κάνουμε σήμερα το Ψυχοσάββατο. Κατά την άποψη πολλών ερευνητών το Δείπνο δεν έπρεπε να καταναλωθεί από τους Ζωντανούς, ωστόσο από τον Αριστοφάνη, έχουμε μια ένδειξη ότι το Δείπνο πολλές φορές το έτρωγαν οι ζητιάνοι ή οι φτωχοί. Η Πανσέληνος αυτή κατά την ώρα Γκρίνουιτς γίνεται με το Ζώδιο των Ιχθύων να ανατέλλει, ζώδιο που σχετίζεται με το μυστηριακό αλλά και την παγκόσμια αγάπη και φιλανθρωπία.
Φέτος λοιπόν, μια χρονιά που ΄πολλές Ψυχές άφησαν το πεδίο μας, ας τιμήσουμε με τους φίλους τη γιορτή αυτή, κάνοντας μια μικρή φιλανθρωπία, καθαρίζοντας το σπίτι μας απ όλη την αρνητική ενέργεια της χρονιάς, ας φτιάξουμε γλυκά, ας ανάψουμε κεριά, ας κάψουμε δάφνες και δεντρολίβανο να ξορκίσουμε το μίασμα, ας προσευχηθούμε για τις Ψυχές που έφυγαν άδικα αλλά και με βάση την παράδοση τις Ψυχές που σκοτώθηκαν σε πολέμους, Ψυχές που δεν κατάφεραν να ενσαρκωθούν, Ψυχές που δεν είχαν κανέναν να τους κλάψει, Ψυχές των προγόνων που χωρίς αυτούς εμείς δε θα ήμασταν εδώ και όλοι μαζί ας γιορτάσουμε τη Ζωή και την παράξενη Σοφία της.
Της Αναστασίας Διακίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου